Globális problémák
2017. február 09. írta: csalaneedit

Globális problémák

Készítsetek blogbejegyzést a globális környezetvédelmi problémák témaköréből! Témakörök:

Túlnépesedés

Globális éghajlatváltozás

Sivatagosodás

Ózonlyuk

Környezeti vagy természeti katasztrófák

Diverzitás csökkenés- fajok kihalása

Energiaválság

Éhinség

Bejegyzés készítéséhez facebookkal be tudsz jelentkezni. A bejegyzés legyen rövid és vázlatos, de tartalmazzon az adott problémára vonatkozóan legalább 5 információt. Az értékelésnél minden szempont 1 pontot ér:

  1. A bejegyzés rövid, vázlatos.
  2. Az adott problémára vonatkozóan legalább 5 információt tartalmaz.
  3. Forrásmegjelölést tartalmaz.
  4. A bejegyzés figyelemfelkeltő, ÉRDEKES, tartalmaz számomra új információt.
  5. A bejegyzés személyes véleményt tartalmaz. (Ez bármi lehet: milyen kérdéseket vet fel bennetek, hogyan lehetne megoldani, hogyan lehetett volna megelőzni ...)

 

Példa:  Kowloon

Jelenleg közel 7,5 milliárd ember él a Földön. Pillantsunk az adatok mögé: vajon  a mai napon eddig hányan születtek, mennyien haltak ma éhen, hány napja van még az olajkorszaknak ... és sok más érdekes adatot találsz errefelé

Az átlag népsűrűség 40fő/km2. Szélsőséges Monaco: itt több, mint 16.000 fő él négyzetkilométerenként (Budapesten 3300!), ám a rekorder Hong Kong egyik részén volt: Kowloon Walled City: itt 1.255.000 fő/km2! volt a népsűrűség, míg a városrészt le nem rombolták.

Megdöbbentő videót nézhetsz meg róla! Hogyan éltek itt az emberek? Volt orvosuk? Hova telepítették át az embereket? Te mertél volna itt enni egy hamburgert? Végigmentél volna egy "utcáján" egyedül? Fotókat itt láthatsz Kowloonról, ez pedig itt egy videó az ottani életről.

A bejegyzés trackback címe:

https://12biol.blog.hu/api/trackback/id/tr3612239356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nimród Hös 2017.02.10. 09:21:08

Tulnepesedes(demografiai robbanas)

1. kialakulasa:
a legutobbi 200 evben a nepesedes exponencialisan nott

2. okai:
-a technologiai fejlodese miatt, nott az eletszinvonal es csokkent a halalozasi rata

3. hatasa:
-kornyezeti problemak
-elelmiszer es ivoviz hiany
-gazdasagi es tarsadalmi problemak

4. megoldasi lehetosegek:
-nepesseg szamanak stabilizalasa szukseges:
-eszkoze: gazdasagi fejlodes

link: globalproblems.nyf.hu/globalis-problemak/a-fold-tulnepesedese/

Hos Nimrod, Sisak Donat

normankovacs 2017.02.10. 09:21:09

Qarava, a halottak városa

Egyiptomban a nyomorban élők száma elérheti az 5 milliót is! Ez több, mint Magyarország népességének a fele! Vannak azonban olyanok, akik nem szeméttelepeken élik az életüket, hanem találtak egy sokkal furább helyet, ahova beköltöztek.

Qarava egy egyiptomi nyomornegyed, ami egy temető romjaira épült. Akik kimennek meglátogatni a hallottaikat, a sírok közt játszó gyerekekkel, kártyázó férfiakkal és éppen mosó, dolgozó nőkkel futhatnak össze.

A kirpták között száradnak a ruhák, sírboltokban alszanak és élnek. Mivel dolgozni sem tudnak, nem tudnak kiszakadni ebből a környezetből, tehát valószínű, itt élik le egész hátralévő életük.

Forrás: www.noiportal.hu/main/npnews-17789.html

Csenge Ötvös 2017.02.10. 11:34:31

Napjaink egyik legjelentősebb problémáját a légszennyezettség okozza. Ilyen pl. a nagyvárosokat érintő szmog, melynek hatása közvetlenül befolyásolja a lakosság életét. A vastag füstköd ronthatja a látási viszonyokat, számos egészségügyi problémát okozhat és emellett az emberek hangulatát is szürkére festheti.
Ennek a problémának a megoldására talált egy alternatívát Stefano Boeri, akinek a tervei alapján megépült a világ első Függőleges Erdeje.
A Milánóban található toronyházak a rengeteg pozitívum mellett segítik a környezet regenerálódását és javítják a légszennyezettség mértékét is.
Ennek sikerességén felbátorodva jelenleg is épül a kínai Nanking városában található függőleges erdő, melyben 1100 fa és 2500 bokor fog otthonra lelni.
Ugyanígy Svájc is tervezi hasonló épületek felépítését, ahol a botanikusok szintén nagy gondot fognak fordítani a növények kiválasztására.
Vélemenyem szerint a társadalom számára ez egy nagyon hasznos befektetés, amely nem csak egy globális problémát old meg, hanem esztétikailag is hozzájárul a városok látképéhez.

Forrás: www.erdekesvilag.hu/hamarosan-kinaban-is-fuggoleges-erdo-fog-zoldellni/

Nagy Viktória és Ötvös Csenge

Pillér Péter 2017.02.11. 14:34:18

Éhínség
Az emberiség történelmét végigkísérik a nagy éhínségek. Érdekes összefüggés, hogy a nagy forradalmak előtti évek sokszor rossz termésű évek voltak. Amikor éhínségről beszélünk, elsősorban arra gondolunk, hogy az emberi szervezet nem jut elegendő mennyiségű táplálékhoz.(Számomra érdekes adat, hogy míg az USA-ban naponta átlag 2 kilogramm táplálékot fogyaszt egy lakos, addig Indiában csupán 56 dkg-ot.) A mennyiség mellett azonban fontos a táplálék összetétele is. A fejlődő országok lakosainak napi menüje nagyon egyhangú és főleg szénhidrátból áll. Hiányzik a fehérje, több helyen a vitamint tartalmazó gyümölcs. Néhány országban pedig a vallás tiltja a húsevést. Például Peruban (Dél-Amerika) egy földműves család reggelije gabonából és kukoricából főzött leves, az ebéd főtt burgonya és sült kukorica, a vacsora pedig szárítással tartósított burgonyából készült leves, sült kukorica (hús csak ünnepnapokon). Kamerunban (Afrika) ez a menü reggel kukoricakása néha spenóttal, földimogyoró vagy kóladió, ebédre pálmaolajban főzött édesburgonya, vagy kukoricakása, a vacsora pedig pálmaolajban főzött manióka , vagy kukoricakása spenóttal és banán, vagy mangó. Srí Lankán ( Ázsia) egy földműves család reggelire borssal és hagymával ízesített főtt rizst eszik hallal és kókuszdióval, ebédre rizs főzelékkel, ritkán hallal és gyümölcsként mangót vagy banánt, vacsorára pedig egy tálka fűszerezett rizst főzelékkel vagy rizslisztből készült lepénnyel. Ez az egyhangú táplálkozás talán azért alakult ki, mert 10 000 kg gabonából az emberi szervezet kb. 1000 kg tápanyagot tud hasznosítani. Ugyanennyi gabonára van szükség 1000 kg állati hústermék előállításához is, ebből viszont csak 100 kg (kétségtelenül értékesebb) tápanyaghoz jut az emberi test. Ezért maradt a hús a termőfölddel jól ellátott, magas színvonalon termelő társadalmak luxustápláléka, a szegény országok közvetlenül fogyasztják el a gabonát, így tízszer annyi ember jut - bár kevésbé értékes, de az élet fenntartásához elegendő - táplálékhoz.
Forrás: Dr. Sárfalvi Béla - Dr. Tóth Aurél: Földrajz I. osztály (Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest)
Pillér Péter

Petra Kacsó 2017.02.12. 12:49:32

Èhinsèg:
1.mennyien éheznek?
850 millió ember éhezik ma, közülük: 800 millióan a fejlődő országokban,200 millió gyerek.
2. Alultápláltság:
-A népesség 1/3-a szub- szaharai Afrikában,
-15%a Azsiaba és a csendes óceáni térségben.
- 10% dél Afrikaban,Közel Keleten,és Èszak-Afrikaban
3 okai:
-Fő ők: a szegénység
- alacsony mezőgazdasági termelékenység ( nem termelnek elegendő élelmiszert)
-Nem megfelelő földhasználat+aszály+ hirtelen népességnövekedés.
4.a jövő élelmiszer ellátása:
Éghajlat, szántóföld, energiaköltség,biotechnológia,halászat és vízi kultúra
Forrás:www.uni-miskolc.hu
Sárai-Kovács Rihárd, Kacsó Petra

Sajtos Lili 2017.02.12. 20:32:09

Gangesz, a szennyezett folyó
A Gangesz völgyében él az ország lakosságának közel 40 százaléka, vagyis mintegy 450 millió ember. Így nem csoda, ha ez a hatalmas tömeg komoly környezeti terhelést jelent a folyónak.
A lakossági és az ipari szennyvíz nagyrészt tisztítatlanul jut a folyóba, a hulladékról nem is beszélve. Mindezek ellenére a folyó menti települések ivóvizük 70 százalékát közvetlenül a folyóból nyerik.
A tudósok szerint a Gangesz vizének magas oxigénszintje megnehezíti az anaerob baktériumok elszaporodását. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a víz miért marad hosszú ideig friss. Ma azonban a gátak és más vízügyi műtárgyak megváltoztatják a folyó áramlását, és megnehezítik a víz öntisztulását.
forrás: www.ng.hu/Civilizacio/2007/02/Gangesz_a_hinduk_elkepesztoen_koszos_szent_folyoja
www.ma.hu/tudomany/61871/Gangesz_Mennyire_tisztit_a_szent_folyo
Sajtos Lili, Baráth Réka

Csenge Ötvös 2017.02.14. 21:09:40

Erdőirtás
-Az erdőirtásnak számos oka van; ezek például a fakitermelés, a mezőgazdasági területek növelése, az urbanizáció és a természeti katasztrófák.
-Számos kedvezőtlen hatása van az erdőirtásnak:
 több millió faj élőhelyének veszélyeztetése
 éghajlati övezetek eltolódása
 védelmi funkció megszűnése a viharok, áradások és a helyi időjárás szélsőséges változása ellen
 elsivatagosodás
 szén-dioxid tartalom növekedése

-Bár vannak törekvések az erdők területének növelésére, ám még mindig több fát vágnak ki, mint amennyit újratelepítenek.
A 2016-os olimpiai játékok megnyitójának záró szegmensében a globális felmelegedésre, az erdők pusztulására , a sarki jég olvadására, a tengerszint emelkedésére hívták fel a figyelmet. A bevonuló nemzetek küldöttsége egy-egy különböző fajtájú növényt, illetve magot helyezett el a felállított vázákba.
-Az erdők a természet csodái, amit meg kell őrizni a jövő nemzedéke számára is. Egy erdőben érezhetjük a természet közelségét és megismerhetünk különböző állat- és növényfajokat.

Források: tqconsulting.hu/erdoirtas-okok-es-kovetkezmenyek
olimpia2016.24.hu/olimpiai-hirek/2016/08/06/megkezdodik-a-xxxi-nyari-olimpia-elo/

Készítette: Aszalai Andrea és Kis Enikő

csalaneedit 2017.02.15. 22:29:16

@normankovacs: Érdekes! A cikkbenn több, talán a fent jelölt témához még jobban kapcsolódó érdekesség olvasható!

csalaneedit 2017.02.15. 22:30:36

@Sajtos Lili: Érdekes! India bármilyen környezetvédelmi problémára tud "példát" mutatni!

csalaneedit 2017.02.15. 22:32:01

@Csenge Ötvös: Jó példa a problámákra való figyelemfelhívásra!

Hevesi János 2017.02.16. 06:49:25

Éhínség,állandósuló élelmiszerhiány

Az állandósuló élelmiszerhiány okai:
-bizonyos területek nem bírták el a demográfiai robbanást(lakosságnövekedést)
.a területek eltartó képessége csökken az erózió(pusztulás) és túllegeltetés miatt
-a termesztett növények genetikai diverzitása csökkent(a sok létező faj közül csak keveset termesztenek)
-túlzott szarvasmarhatenyésztés
.a fejlett és a fejlődő országok átlagjövedelmei között hatalmas a különbség

Az állandósuló élelmiszerhiány hatásai:
-a földön élő emberek jelentős része alultáplált,tehát nem jut elegendő táplálékhoz( főleg Ázsiában,Afrikában és Latin-Amerikában)
-az éhínség miatt gyakoribbak a halálos megbetegedések, amelyek halálhoz vezethetnek
-becslések szerint(ENSZ) a földön élők 17-40%-a alultáplált vagy hiányosan táplálkozik
-a hiányos táplálkozás szellemi vagy fizikai visszamarodottságot is eredményezhet

Megoldási lehetőségek a problémára:
-nagyobb termőterületek létrehozása
-a termőterületek terméshozamának növelése
-a vegetáriánus étrendre való áttérés
-a legelők mezőgazdasági termelésbe való bevonása
-a meglévő termőterületek termékenységének növelése
-feltétlenül megkérdőjelezendő megoldás a géntechnológia alkalmazása
-alternatív élelmiszerek fogyasztásának bevezetése
-haltenyésztés
-felfejleszteni a tartósítás, hűtés és szállítás technikáját
-csökkenteni a vörös húsok, a kávé és a dohány iránti keresletet

Véleményünk szerint a fejlődő országokat mindenképpen segíteni kell abban,hogy az élelmiszer ellátottságuk megfelelő legyen,a fejlődő országoknak pedig minél hamarabb megoldásokat kell találniuk a probléma megoldására.

Forrás:globalproblems.nyf.hu/globalis-problemak/allandosulo-elelmiszerhiany/

-Hevesi János,Pável Noel
süti beállítások módosítása