Szexi statisztika - a győztes be(nem)jegyzés
2017. február 15. írta: csalaneedit

Szexi statisztika - a győztes be(nem)jegyzés

Szexi statisztika!

„A statisztika a legszexisebb témák egyike…” állítja Dr. Hans Rosling svédországi kutatóprofesszor. Unalmas számadatok helyett látványos ábrák! Dr. Rosling az egyik alapító tagja annak a Svédországban található Gapminder nevezetű non-profit szervezetnek, melynek célja, hogy interaktívan mutassa be a statisztikai adatokat az interneten keresztül és felhívja a közönség figyelmét az egészség és a jólét között megbúvó óriási különbségekre és összefüggésekre, melyek az egész világon általánosságban megfigyelhetők. A lejátszás gomb megnyomásával elindul a Gapminder World, az animációs grafikon, mely mint egy színes csillagkép mutatja be a színes buborékok segítségével a különböző országokat, mindezt ugrálva az elmúlt két évszázadban. Vizuális elemzők már bizonyítottnak tekintik, hogy az emberi agy sokkal jobban vonzódik a dinamikus képekhez és jobban fel is tudja dolgozni azokat, mint a számok hosszú sorát, de ugyanakkor az információk vizuálissá tételének nem csak az a célja, hogy bemutassanak rengeteg mennyiségű adatot vizuálisan hanem, hogy a nézőt sokkolja a látvány és elgondolkodásra késztesse a jövővel kapcsolatban.

Dr. Hans Rosling számos előadást tartott a túlnépesedéssel kapcsolatban. (Sajnos egy hete elhunyt) Ennek ellenére TED-es előadásai, valamint saját dokumentumfilmje (Túlnépesedés- Statisztikával a pánikkeltés ellen) hatalmas sikert aratott. Számos megdöbbentő számot mondd…Pl.: Kr.e. 10.000-ben a népesség száma a Földön 10.000.000 volt. Egy Svédországnyi ember élt az egész bolygón. Vagy, Bangladesben, a világ egyik legnépesebb városában a születés után várható élettartamok változását…és még sorolhatnám. Dr. Roslingnak új a világnézete. Nem pánikol a túlnépesedés miatt. Ő javuló tendenciát lát. Ő remél…

Okosodjunk interaktívan! Íme a link a fantasztikus filmről: https://www.youtube.com/watch?v=qm4rZL2-NRc

 

Készítette: Walter Gergő és Nagy Ágnes

 

Elképesztő érdekes dolgokat lehet találni a Gapminderben. Órákig tudnám nézegetni. Az egyik oldalon egy csuszkával be tudod állítani a havi jövedelmet, amihez kapcsolódva meg tudod nézni hogyan élnek az emberek Bangadestől Kínán át Franciaországig... mindenhol! Én kedvcsinálónak ezt a Bangadeshi családot ajánlom: milyen a házuk, milyen a "tusolójuk"... neked mi a következő vágyad? Nekik egy tehén. Feltétlen nézzétek meg itten ni!

A bejegyzés trackback címe:

https://12biol.blog.hu/api/trackback/id/tr9312264688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása