Blanka és a jávai orrszarvú
2017. február 16. írta: csalaneedit

Blanka és a jávai orrszarvú


Orvvadászat

A jávai orrszarvú: mára mindössze 60 példányt számláló jávai orrszarvú a veszélyeztetett fajok listájának 5. helyét foglalja el. Régebben az egész Ázsiai kontinensen elterjedt volt, ma már csak kisebb területeken legelnek Indonézia és Vietnam erdeiben jávai orrszarvúk. Az 1930 években kíméletlenül vadászták őket Malajzia, India, Burma és Szumátra szigetein. Az orvvadászok értékes szarvukért vadászták az állatokat, melyet gyógyászati tulajdonságokkal ruháztak fel - megalapozatlanul! A feketepiacon keresett termék az orrszarvúak tülke, akár 65 ezer amerikai dollárt is adnak kilójáért.  A különböző állatmentő szervezetek erőfeszítései ellenére a jávai orrszarvú túlélési esélyei sajnos nagyon csekélyek. A kihalófélben lévő állatfajokkal a felelőtlen emberi viselkedés, a mértéktelen vadászat, vagy élőhelyeik elvesztése, kényszerű elhagyása miatt hamarosan már csak felvételeken találkozhatunk. A Földön 1900 óta 400 gerinces faj halt ki. A kutatók szerint ilyen mértékű fajpusztuláshoz normális esetben – tehát nem kihalási periódusban – legalább 10 000 év kéne. Íme közülük a legismertebb fajok és kihalásuk időpontja:

2015 — Keleti Puma

2012 — Pinta-szigeti teknős

2011 — Vietnámi orrszarvú

1997 — Nyugati fekete orrszarvú

1976 — Jávai tigris

1976 — Madagaszkári törpe víziló

1964 — Mexikói grizzli medve

1960 — Törpekenguru

1952 — Karibi fóka

1951 — Japán tengeri fóka

1942 — Berber oroszlán

1927 — Európai bölény

Elképesztő, hogy a mértéktelen emberi mohóság és anyagiasság képes csupán évtizedek alatt egész fajokat kiírtani, melyeknek nemrég még több tízezer példánya élt a Földön.

Nepál már bebizonyította, hogy a közös erőfeszítések működnek. Ott, a legmagasabb szintű kormányzati elkötelezettség mellett, a természetvédelmi védelmi őrök összehangolt munkája és a helyi közösségek fokozott bevonódása járult hozzá ahhoz, hogy 2011 óta egyetlen orrszarvú sem vált orvvadászat áldozatává.

A bejegyzés trackback címe:

https://12biol.blog.hu/api/trackback/id/tr4412267318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása